preskoči na sadržaj

Srednja škola Oroslavje

Login

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
MNOGOBROJNIM AKTIVNOSTIMA U SREDNJOJ ŠKOLI OROSLAVJE OBILJEŽENA MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE
Autor: Branko Čičko, 4. 5. 2018.

Srednja škola Oroslavje uključila se 23. travnja 2018. u obilježavanje Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige. Pod motom S knjigom kroz svijet u cjelodnevnom programu održane su razne aktivnosti poput čitalačkog kutka u holu škole, razmjena knjiga, izrada plakata, prezentacije pod nazivom Knjige su kompasi itd. Više o obilježavanju ove manifestacije u našoj školi možete pročitati klikom na OPŠIRNIJE


Srednja škola Oroslavje uključila se 23. travnja 2018. manifestacijom S knjigom kroz svijet u obilježavanje Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige. Kao i svaki puta velik broj učenika bio je zainteresiran za promicanje knjige u društvu, razmjenu knjiga te organizaciju događaja u koje smo uključili ostale učenike i profesore škole. Profesorice Mihaela Jazvec i Vesna Lipovac uredile su čitalački kutak u holu škole u suradnji s profesorima Rajkom Voćanec i Vinkom Cukovečkim koji su sa svojim učenicima izradili drvene kućice za knjige. U čitalačkome kutku mogli smo pročitati knjigu, razgledati radove vrijednih ruku učenika stolara, saznati što naši profesori u slobodno vrijeme vole čitati, ali i vidjeti rezultate ankete koja je provedena među učenicima naše škole. Saznali smo koliko učenika izvan škole čita, koje žanrove i pisce. Bila je omogućena razmjena knjiga u kojoj su učenici i profesori mogli pronaći ponešto po svom ukusu. Učenici 1. a razreda izradili su plakat 10 knjiga koje bi svatko trebao pročitati.

Također, u holu škole prikazana je prezentacija Knjige su kompasi koja nam je pokazala zašto je važno čitati. Profesorica Karmela Šafarik-Todorović organizirala je sat poezije Ljubav govori sve jezike u čast Konstantinu Mihajloviču Simonovu na kojem se pjesma Čekaj me čitala na raznim europskim jezicima (njemačkom, engleskom, talijanskom, ruskom, nizozemskom, poljskom, španjolskom, mađarskom, francuskom).

Učenici 3. a razreda pod vodstvom profesorice Jelene Tukač čitali su pripovijetku Camao Antuna Gustava Matoša u školskoj knjižnici. I učenici 4. a čitali su na satu hrvatskoga jezika ulomke iz romana Koraljna vrata i Kratki izlet.

U sklopu ove manifestacije posjetili smo Gradsku knjižnicu Oroslavje u pratnji profesorice Mihaele Jazvec. Tamo nas je dočekala diplomirana knjižnjičarka Sandra Šamec koja nas je provela cijelom knjižnicom. Pokazala nam je prostoriju u kojoj se čitaju tjednici i dnevne novine, prostoriju za rad na računalima, vidjeli smo zbirku knjiga starijih od 1960. g. Zatim nas je odvela do dijela u kojem se nalaze knjige za lektiru i literaturu za slobodno vrijeme. Odvela nas je na kat gdje smo razgledali zavičajnu zbirku i preostale predmete koji su darovani iz izgorjelog dvorca Vranyczany. Na zidovima smo vidjeli staru kartu Oroslavja. Na kraju smo otišli u kongresnu dvoranu i pogledali izložbu karikatura. Učenici koji nisu bili učlanjeni u knjižnicu, mogli su se besplatno učlaniti.

Manifestaciju je upotpunio posjet Matije Šakoronje, bivšeg učenik SŠ Oroslavje i glumca Zagrebačkog kazališta Kerempuh. Pričao nam je o svojim danima u školi, kako je postao glumac te kako se snašao u ulozi glumca.

Učenici 2.a razreda pisali su pjesme na standardnome jeziku te ih kasnije povezali u pjesmarice koje su se mogle pročitati u holu škole u čitalačkome kutku.

U popodnevnoj smjeni profesorica Ema Šabanović Baldun održala je književni kružok s učenicama 3. F razreda, a profesorica Magdalena Adamčević-Čolić u suradnji s 2. D razredom uprizorila je Grimmovu bajku Crvenkapica na njemačkome jeziku.

 

Viktoria Hren i Armando Kucelj, 3. A

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju