preskoči na sadržaj

Srednja škola Oroslavje

Login

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
NAŠI UČENICI I NASTAVNICI U SLOVAČKOJ (PROJEKT ERASMUS+)
Autor: Marija Banožić Aličević, 17. 10. 2018.

Dana 07.10. u večernjim satima učenici 4.A i 4.B razreda otputovali su u Slovačku kako bi sudjelovali na projektu Erasmus+ "Innovative production and integrative education." Erasmus+ je projekt koji godinama ujedinjuje i potiče suradnju država članica Europske Unije. U projekt su uključene države: Njemačka, Češka, Slovačka, Slovenija, Poljska i Hrvatska. Hrvatsku su predstavljale učenice 4.razreda opće gimnazije: Ana Božinović i Valentina Hercigonja te učenici 4.B razreda računalnih tehničara za strojarstvo: Nermin Miklaužić, Matija Mučnjak, Dominik Novosel i Karlo Pihač.

Pri dolasku učenici su se smjestili i prvi dan posvetili večeri te odmoru. Drugi dan, u ponedjeljak, svi predstavnici svojih država održali su kratke prezentacije o svojim državama, školama te rekli nešto o sebi. Nakon ručka, svi su učenici dodijeljeni radnim grupama u kojima će dalje djelovati. Uvečer su se svi sudionici projekta uputili na svetu misu te večeru.

Treći dan bio je ispunjen druženjem i upoznavanjem, kako Slovačke, tako i svih sudionika projekta međusobno. Učenici su se zaputili u nacionalni park Slovački raj te prošetali i razgledali prirodne ljepote. Nakon razgledavanja nacionalnog parka učenici su imali slobodnog vremena za međusobno upoznavanje te razgledavanje grada domaćina, Spisske Nove Vesi.

Srijeda je bila ispunjena radnim raspoloženjem i svi sudionici projekta izvršavali su svoje zadatke u određenim grupama. Zadaci su varirali od rada i 3D printanja do prezentacija i zabavnih kvizova. Svi zadaci izvršeni su uspješno i na vrijeme. Nakon izvršenog zadatka svi učenici imali su večeru i slobodnog vremena.

Peti dan nakon doručka uslijedio je izlet na Tatre gdje su učenici i profesori razgledavali ljepote slapova i planina. Ukoliko su sudionici bili više zainteresirani za opuštanje, druga mogućnost je bila kupalište u gradu Popradu. Nakon svojih programa, obje grupe sastale su se kod dvorca Spiš smještenom na kamenitom brdu. Dvorac je značajan zato što je pod UNESCO-vom zaštitom.

Posljednjeg dana nakon doručka, svi sudionici predstavili su svoj rad te posjetili gradonačelnikov ured i prisustvovali ceremoniji dočeka. Nakon večere, učenici su se vratili u hotel te odmorili za povratak kućama idućeg dana u jutarnjim satima. Polazak kućama bio je u 9 sati ujutro, no učenici su svratili u grad Levoču i Košice gdje su prošetali i ručali.

Učenici su svojim sudjelovanjem na projektu sklopili mnoga prijateljstva i stekli nova znanja. Iz Slovačke su se vratili samo s pozitivnim dojmovima i željom da dobiju još ovakvih prilika za stjecanje novih iskustava. Sve pohvale zaslužuju profesori Andrija Huić i Davor Sokač bez kojih ovo putovanje ne bi bilo ostvareno.

Valentina Hercigonja, 4.a


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju