preskoči na sadržaj

Srednja škola Oroslavje

Login

Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
SIMULACIJA AMERIČKIH PREDSJEDNIČKIH IZBORA 2020. - Oroslavje High School
Autor: Marija Ubrekić, 3. 11. 2020.

Unatoč ovoj nezahvalnoj situaciji, naša škola se nije prestala uključivati u različite projekte. Ovaj put, pod vodstvom profesorice Marine Krsnik, a zahvaljujući koordinatoru projekta Hrvatsko-američkog društva, gosp. Michaelu Soucieu, naša se škola uključila u jedan vrlo aktualan projekt simulacije američkih izbora zajedno s ostalih 50-ak hrvatskih škola, svaka predstavljajući jednu američku državu. Naša je škola predstavljala Južnu Karolinu, odnosno naši glasovi imaju težinu devet glasova američkih elektora.


U projekt su bili uključeni svi učenici gimnazije te su kroz dva tjedana imali prilike pobliže se upoznati s načinom funkcioniranja američkih predsjedničkih izbora (koji je takav još od 1803. godine) te kandidatima i njihovim programima kroz različite edukativne videozapise. Sve što smo saznali imali smo prilike komentirati na satu i tako izraziti ili čak i formirati svoje stavove.

Osim što smo na drugačiji način saznali ponešto o jednoj vodećoj svjetskoj sili, dobili smo priliku proširiti svoje znanje o općoj kulturi i vokabularu engleskog jezika iz područja politike i gospodarstva. Proučavajući politički život SAD-a, učenici su se dobili priliku zapitati se je li i koliko je u stvari važno sudjelovati u političkom životu i kako politika i izbori  utječu na sve nas.

Magdalena Blagec

DOJMOVI I ISKUSTVA učenika:

Saznali smo za projekt preko naše profesorice engleskog, koja je u nama pobudila znatiželju pitajući nas želimo li sudjelovati u projektu simulacije američkih izbora, projektu Hrvatsko-američkog društva.

 

Tijekom projekta gledao sam YouTube videozapise vezane uz izbore u SAD-u, razgovarao o izborima s vršnjacima i bio sam u korak s najnovijim informacijama putem YouTubea, Instagrama i pažljivim praćenjem američkih vijesti. Također, gledao sam i predsjedničku i potpredsjedničku debatu.

 

Naučio sam mnogo toga o sustavu izbora u SAD-u, tzv. izbornom kolegiju. S tim se sustavom osobno ne slažem zbog toga što ponekad nije usuglašen s većinskim glasom. Također sam saznao nešto više o trenutnom predsjedniku Donaldu Trumpu, bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu koji je 2 mandata služio za vrijeme predsjednika Barack Obame i njihovim programima i planovima, odnosno nedostatcima.

 

Tijekom ovog projekta sam shvatio da politika nije “Pusti nekog drugog da to odradi” zato što se politika tiče nas svih. Ovaj me projekt potaknuo da pomno pratim, naučim više o političkim sustavima u SAD-u, EU i Hrvatskoj, te da svakako GLASAM (kad ću moći).

 

Jan Krsnik, 2A

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju