preskoči na sadržaj

Srednja škola Oroslavje

Login

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
GOETHE - INSTITUT KROATIEN i HRVATSKO AMERIČKO DRUŠTVO
Autor: Marija Banožić Aličević, 8. 5. 2018.

Dana 27. travnja 2018. učenici 2.a i 2.b razreda posjetili su Goethe Institut i Hrvatsko američko društvo u Zagrebu. Tijekom posjete učenici su imali priliku sudjelovati u zanimljivim jezičnim radionicama te na taj način unaprijediti svoje jezične vještine. Izlet su organizirale profesorice engleskog i njemačkog jezika: Marina Krsnik, Helena Beljak, Dragana Sitar i Nathali Šmuc. Zanimljiv osvrt na izlet dale su nam dvije učenice naše Škole: Agata Gredičak, 2.a i Karla Čukman, 1.a - klikom na "opširnije" pročitajte njihove dojmove o izletu te pogledajte nekoliko fotografija s izleta!


U petak, 27.4. mi, učenici drugih razreda (2.a i 2.b), imali smo organiziran izlet u Zagreb i posjetu njemačkom i engleskom institutu. Išli smo vlakom iz Zaboka i bilo je zanimljivo jer je cijeli jedan vagon bio rezerviran samo za nas, eto što su ti povlastice, nas Zagorce svi vole haha. Kako nismo svi talentirani i jaki u oba  jezika te svatko prednjači u nekom drugom, bili smo podijeljeni u male "jezične" grupe. Velika većina njih bila je za engleski, dok je ostatak njih (među njima sam bila i ja) bio za njemački. Došavši u Zagreb, uputili smo se prema Goethe-Institutu gdje smo proveli nekome dugih, a nekome kratkih sat i pol vremena. U tih sat i pol vremena koje smo tamo proveli, imali smo jednu zanimljivu radionicu. U parovima smo, preko Ipad-a, tražili određene knjige, filmove, časopise i igre, i to sve na njemačkom! Na ponekim smo zadacima trebali snimiti ili slikati ono što nam je bilo rečeno. Sve u svemu, bilo je više zanimljivo nego dosadno. Shvatili smo da njemački može biti i zabavan, ako ga na zabavan način učimo. Na samom odlasku, poklonili su nam bedževe s raznim natpisima. Ja sam uzela bedž s natpisom "Freund" jer si ostalu većinu nisam znala baš najbolje prevesti. Nakon toga slijedio je dugo očekivani odlazak u McDonalds, a nakon njega kino u kojem smo gledali film "Noć igre". Nakon kina imali smo slobodno, te smo se kući uputili oko 16 sati. Bilo je zanimljivo, ako mi ne vjerujete, posjetite Goethe-Institut i uvjerite se sami. 

                                                                                        Agata Gredičak, 2.a

 

27.4.2018. bio je vrlo zanimljiv, zabavan,ali naravno i poučan dan. 40-ak učenika naše škole (1.a, 2.a, 3.a i 2.b) uputilo se vlakom u Zagreb. Jedna grupa učenika posjetila je Goethe institut uz pratnju prof Sitar i Šmuc, a  druga grupa, u kojoj sam bila i ja, Hrvatsko - američko društvo. Pratile su nas profesorice Krsnik i Beljak. Kad smo stigli u HAD, voditelj radionice gosp. Michael Saucie nam je dao  radni listić na koji smo trebali napisati što znamo o SAD-u i što bismo sve još željeli saznati. Nakon toga imali smo se upoznali s programima hrvatsko-američkog društva te proširili znanja o poznatim i slavnim Amerikancima te ulozi obrazovanja.

Radionica je bila stvarno zanimljivo i mogli smo postaviti razna pitanja. Iznenadila me činjenica da ljudi na Hawaiima trebaju raditi 124 sata kako bi si priuštili jednosobni stan. SAD ima puno milijardera, ali  ima i  mnogo siromašnih. Isto tako zanimljivo je da većina imigranata koja dođu u SAD iz Europe profesori. Amerikanci uvoze znanje, zanimljivo.Prvi posao koji srednjoškolci  najčešće rade su konobari ili poslužitelji. Osim toga,saznali smo još puno zanimljivih činjenica o Americi. Vrlo je aktivna i razgovorljiva bila naša Ana, koja je pokazala zavidna govorna umijeća na engleskome jeziku. Kada je radionica bila gotova, odigrali smo interaktivni kviz znanja pomoću kojeg smo provjerili koliko smo  toga stvarno zapamtili. Pobjednica je bila Eva Pelko, učenica 2.a razreda sa osvojena 22 boda. Bravo Eva!

 Cijela radionica bila je na engleskom jeziku , što nam je zapravo i pomoglo da unaprijedimo svoj engleski.Cilj  radionice bio je razviti otvorenost i poštovanje prema pripadnicima drugih kultura te unaprijediti vještine komunikacije.  Posjet HAD-u pravi je dokaz da se uz zabavu može puno toga naučiti. 

A nakon toga, kino predstava u Branimir centru, samo za nas. I naravno predah na sunčanom Zrinjevcu i povratak vlakom u kojom smo imali osiguran vagon samo za nas.

Ocjena:5

                                                                                                                                                                  Karla Čukman,1.a

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju